Prijs explosie in de Bourgogne?

Kleine wijnmakers vrezen voor een Bougondische ‘Apocalyps’. Een van ’s werelds meest legendarische wijnregio’s zit in een bubbel die op het punt staat te barsten.

De wijnboeren in de Bourgogne wordt geteisterd door overvloedige neerslag, overstromingen, late vorst en hagelstormen. Al enkele jaren loopt de wijnoogst terug. Het aanhoudende slechte weer dit jaar voorspelt weinig goeds voor de komende oogst. Dat kan betekenen dat veel, vooral kleine, wijnmakers het water letterlijk tot aan de lippen komt te staan, schrijft Bloomberg op haar website.

In 2013 daalde de opbrengst van de pinot noir met 50%, van de chardonnay met 30%. Met 90% oogstverlies was 2014 voor sommige boeren helemaal een rampjaar. Vooral in de Côte de Beaune ziet het ernaar uit dat 2016 nog erger wordt.

De druiven die het onstuimige weer wel overleven worden veel duurder. Bedrijven die afhankelijk zijn van deze druiven worden gedwongen een prijs te betalen die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Wijnmakers durven de meerprijs van de druiven niet volledig door te rekenen aan hun klanten uit angst dat die anders snel zullen afhaken. Want hoewel de prijs voor de druiven de afgelopen 5 jaar is verdubbeld, is de prijs voor een gemiddelde fles wijn maar met 15% gestegen.

In het topsegment rijzen de prijzen sinds 2015 juist de pan uit, toen Bordeaux-verzamelaars erachter kwamen dat goede Bourgognes veel schaarser zijn.

Maar gelukkig zijn er naast de steeds schaarser wordende Grand Cru’s uit de Bourgogne ook veel mooie betaalbare wijnen uit deze prachtige streek. Gelukkig maar want de vakmanschap spat er vanaf.

Onze Bourgogne's

Een greep uit onze assortiment. Wil jij al onze wijnen uit de Bourgogne zien? Klik dan hier.

Bouchard Père & Fils – Le Corton Grand Cru 2014

Bouchard Père & Fils – Le Corton Grand Cru 2014

 117,85

Le Corton Grand Cru 2014 ligt in de gemeente Aloxe-Corton, in het noordelijkste deel van de Côte de Beaune en heeft de beste wijngaarden voor rode Côte de Beaune binnen zijn grenzen. Het gaat om de wijngaarden die liggen rondom de heuvel Corton.

Bouchard Père & Fils – Le Corton Grand Cru 2012

Bouchard Père & Fils – Le Corton Grand Cru 2012

 111,50

De Le Corton Grand Cru 2012 is gelegen in het noordelijkste deel van de Côte de Beaune, de gemeente Aloxe-Corton, en heeft de beste wijngaarden voor rode Côte de Beaune binnen zijn grenzen. Het gaat om de wijngaarden die liggen rondom de heuvel Corton.

Bouchard Père & Fils – Le Corton Grand Cru 2011

Bouchard Père & Fils – Le Corton Grand Cru 2011

 105,95

De gemeente Aloxe-Corton, gelegen in het noordelijkste deel van de Côte de Beaune, heeft de beste wijngaarden voor rode Côte de Beaune binnen zijn grenzen. Het gaat om de wijngaarden die liggen rondom de heuvel Corton.

Recent Posts