Prijs explosie in de Bourgogne?

 In Wijnnieuws

Kleine wijnmakers vrezen voor een Bougondische ‘Apocalyps’. Een van ‘s werelds meest legendarische wijnregio’s zit in een bubbel die op het punt staat te barsten.

De wijnboeren in de Bourgogne wordt geteisterd door overvloedige neerslag, overstromingen, late vorst en hagelstormen. Al enkele jaren loopt de wijnoogst terug. Het aanhoudende slechte weer dit jaar voorspelt weinig goeds voor de komende oogst. Dat kan betekenen dat veel, vooral kleine, wijnmakers het water letterlijk tot aan de lippen komt te staan, schrijft Bloomberg op haar website.

In 2013 daalde de opbrengst van de pinot noir met 50%, van de chardonnay met 30%. Met 90% oogstverlies was 2014 voor sommige boeren helemaal een rampjaar. Vooral in de Côte de Beaune ziet het ernaar uit dat 2016 nog erger wordt.

De druiven die het onstuimige weer wel overleven worden veel duurder. Bedrijven die afhankelijk zijn van deze druiven worden gedwongen een prijs te betalen die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Wijnmakers durven de meerprijs van de druiven niet volledig door te rekenen aan hun klanten uit angst dat die anders snel zullen afhaken. Want hoewel de prijs voor de druiven de afgelopen 5 jaar is verdubbeld, is de prijs voor een gemiddelde fles wijn maar met 15% gestegen.

In het topsegment rijzen de prijzen sinds 2015 juist de pan uit, toen Bordeaux-verzamelaars erachter kwamen dat goede Bourgognes veel schaarser zijn.

Maar gelukkig zijn er naast de steeds schaarser wordende Grand Cru’s uit de Bourgogne ook veel mooie betaalbare wijnen uit deze prachtige streek. Gelukkig maar want de vakmanschap spat er vanaf.

Recent Posts
Neem contact op

Wij zijn nu even niet direct bereikbaar. Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

0