ADDITIEVEN IN WIJN; DE KVW LEGT UIT

 In Wijnnieuws

De productie van wijn roept bij veel mensen een romantisch beeld op. Een Franse wijnboer staat met blote voeten in een vat met geurige, rijpe druiven. Maar in praktijk is het produceren van wijn eerder een scheikundig dan een romantisch proces. Wijn is een natuurproduct dat sterk afhankelijk is van de grondstoffen die worden gebruikt om het te produceren. Druiven smaken het éne jaar immers anders dan het andere. Voor grote producenten is dit lastig, omdat ze een product willen aanbieden dat altijd van een gelijke kwaliteit is. Om deze reden worden er bij de productie van wijn additieven gebruikt.

Deze aflevering is terug te kijken op de site van de KRO-NCRV.

Daags na de uitzending reageert de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) geschokt.

‘In het programma wordt gesuggereerd dat wijnmakers tijdens het bereidingsproces vrijelijk en naar eigen inzicht hulpstoffen kunnen toevoegen om de wijn de gewenste smaak en kleur te geven.’ Dit is onjuist, zo stelt de KVNW. ‘De toegestane procedés en de hulpmiddelen die gebruikt mogen worden bij de productie van wijn staan uitgebreid beschreven in Europese regelgeving en hier wordt zowel in Nederland als in de producerende landen streng op toegezien.’

Lees de hele reactie op de site van Missethoreca.

En wat vinden er van? Wij zijn het met allebei eens. Natuurlijk mag KVW een programma maken over het feit dat wijn ondertussen een voedingsproduct is. En in de huidige maatschappij worden voedingsmiddelen nou eenmaal bewerkt. Dat geldt voor brood, worteltjes en dus ook voor wijn. Als we dat niet willen dan moeten we met z’n allen onze voedselketen anders inrichten. Dat kan, maar daar hangt een prijskaartje aan. Dat de wijnwereld niet te koop loopt met dit verhaal snap je zelf ook wel. Vergelijk het maar met filet American. Wie denkt dat dat 100% gemalen biefstuk is, think again!

Dat de KvW (weer) het vingertje opheft en het verhaal wat eenzijdig brengt is daarentegen een terecht verwijt van de KVNW. Elk verhaal heeft twee kanten.

Recent Posts

Leave a Comment

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Neem contact op

Wij zijn nu even niet direct bereikbaar. Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

0