Dierendag: dieren ook dol op druiven

 In Wijnnieuws

 Niet alleen mensen zijn dol op wijndruiven.

Op dierendag uiteraard een berichtje over dieren. Want niet alleen mensen zijn dol op wijndruiven, ook diverse dieren lusten ze graag.

Wat onderzoek en logisch nadenken levert een hele rits aan dieren op die graag druiven eten. Uiteraard een hele hoop insecten en organismen. Maar dat veel dieren waar jij en ik nog nooit van gehoord hebben. Daarom een paar druivendieven die wel wel kennen.

Wasbeer

De van oorsprong Amerikaanse wasbeer is een grote liefhebber van druiven. Omdat de wasbeer midden 20ste eeuw ook is uitgezet in Europa heeft, met name, ook Duitsland last van deze veelvraten.

In 2005 aten de wasberen bijna de hele oogst in Brandenburg, Duitsland op.

Wild Zwijn

Ook wilde zwijnen lusten wel een druifje. Daar hebben ze met name in Frankrijk en Italië erg veel last van. Het voorkomen van vraat door zwijnen is lastig. De beesten zijn zeer brutaal en agressief. En niet alleen vreten ze de planten kaal; een rot wilde zwijnen walst met gemak een wijngaard plat.

Herten

Verschillende soorten herten eten ook graag wijndruiven. Overal over de wereld heeft de wijnbouw hier last van. Omdat herten relatief schuw zijn, is het redelijk gemakkelijk om ze te verjagen of weg te houden bij de druivenplanten. Schrikdraad, eierlucht en knoflook houdt ze prima weg.

Spreeuwen (en andere vogels)

We kunnen deze lijst mooi lang maken door alle vogels te noemen die ook druiven eten. Maar de stellen de spreeuw even als voorbeeld voor alle fruit-etende vogels. Over hun vraatzucht kunnen er kort zijn; een wolk spreeuwen over je wijngaard en de halve oogst is weg. Gelukkig zijn vogels relatief makkelijk tegen te houden met netten, vogelverschrikkers en geluid.

Vleermuizen

Van de 1100 soorten vleermuizen eten er enkele tientallen ook heel graag fruit. In de sub-tropische gebieden kan dit rond oogsttijd een uitdaging vormen.

Bavianen

Sommige wijngaarden in Zuid Afrika hebben last van deze alles-eters; bavianen. Hoewel op het oog schattige dieren redelijk onschuldig lijken zijn het echte veelvraten. Ze zijn vooral dol op Pinot Noir en Chardoannay druiven. Ze hebben wel smaak dus 😉

Recent Posts
Neem contact op

Wij zijn nu even niet direct bereikbaar. Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

0