Druivendiefstal in de Bourgogne?

 In Wijnnieuws

Er is een sterke stijging van de druivendiefstal tijdens de oogst  in de Bourgogne, zeggen politie en wijnmakers in de streek. De Franse politie gaat extra toezicht houden rond de wijngaarden. De politie van Beaune bevestigt dat er ten minste vier afzonderlijke klachten over gestolen druiven zijn geweest. Dat is een nieuw record voor de streek. Wijnmakers spreken  over diefstallen in de hele regio en de kwestie werd breed uitgemeten in de Franse media in de afgelopen weken. Bourgognestreek is al geconfronteerd met een bijzonder moeilijk wijnjaar na zware vorst en hagelstormen eerder in het jaar die ernstige schade hebben  toegebracht aan de oogst.

Nog een klap

Bourgondië wijn bureau, de BIVB, stelde dat een deel van de vermeende diefstallen onschuldige fouten kunnen zijn. De lappendeken van wijngaarden die de Bourgogne is zou ook kunnen betekenen dat (loonwerkers) de verkeerde wijngaarden oogsten. Maar een groeiend aantal producenten vermoedt dat er een stijging van meer sinistere activiteiten. Een wijnboer in de Cote d’Or meldde dat er het equivalent van de helft van een vat wijn is gestolen. “Dit jaar was al moeilijk, omdat we de helft van onze potentiële oogst verloren als gevolg van de verwoestende vorst in april, dus we hebben dit niet nodig, ‘zei eigenaar Eric Boussey, van de vijf hectare, gelijknamige wijnmakerij in Monthélie. “Het is walgelijk. ‘ Boussey zei verder dat domaines in Beaune, Puligny-Montrachet en Meursault een klacht ingediend bij de politie.

Domaine Latour-Giraud verloor het equivalent van 1.200 flessen wijn. ‘Het was de eerste keer dat we hebben zien gebeuren,’ een vertegenwoordiger van de wijnmakerij. Boussey zei dat het leek het aantal diefstallen is gestegen in 2016. ‘Ik kan je niet vertellen waarom, maar er is meer. Ik heb nog nooit “oogstfouten” als deze gezien. ‘

Relatief kleine hoeveelheden

BIVB vice-voorzitter Claude Chevalier gebagatelliseerd het probleem op een persconferentie. ‘Het is een ongewone samenloop van omstandigheden,’ zei hij. Media maken krantenkoppen als gevolg van zeer lage opbrengsten in sommige wijngaarden, zei hij. ‘Echt, weten we niet. Gezien de hoeveelheden  zou het dan slechts één persoon zijn die daadwerkelijk de druiven aan het stelen is, ‘zei Chevalier. Het probleem is dat met deze aandacht je misschien mensen op een idee brengt….

Recent Posts

Leave a Comment

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Neem contact op

Wij zijn nu even niet direct bereikbaar. Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

0