Plukkers oorlog in de USA

 In Wijnnieuws

Nieuwe wetgeving, nieuwe businessmodels

Het mocht al in een paar Staten maar sinds de verkiezingen van begin deze maand is marijuana gelegaliseerd in 27 van de 52 Verenigde Staten. Vaak gaat het legalisatie van kleine hoeveelheden en “medicinaal gebruik”. Maar met deze legalisatie gaat een ander fenomeen te weg brengen. Er ontstaat concurrentie op de arbeidsmarkt.

In de Staten zoals California en Washington waar de teelt van marijuana al (gedeeltelijk) gelegaliseerd is wordt er met name door de wijnboeren geklaagd over een gebrek aan plukkers. Deze kiezen er namelijk voor om wiet te gaan plukken en sorteren in plaats van wijn. Het klinkt gek maar de arbeidsomstandigheden in de wiet-teelt schijnen beter te zijn, alsmede ook het uurloon.

Aan de andere kant moeten die Amerikaanse boeren ook niet al te hard klagen. Ze maken gebruik van veelal (semi) illegale plukkers uit Midden Amerika en betalen die mensen een slechts paar dollar. Dus even het businessmodel een beetje aanpassen.

Nog steeds handwerk

Het oogsten van druiven is nog steeds grotendeels handwerk. Hoewel er wel machines zijn die het werk makkelijker maken hebben we het dan vooral over logistieke oplossingen. Of te wel het het het veld halen van druiven. Het oogsten van de trossen zelf blijft handwerk; machines beschadigen of de druiven of de plant.

Recent Posts

Leave a Comment

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Neem contact op

Wij zijn nu even niet direct bereikbaar. Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

0