By
In

Coq à la biere (kip in bier)

    ,

juni 16, 2016

Heerlijke malse kip gesmoord in bier.

  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Koken: 45 minuten
  • Aantal: 4 personen

Ingrediënten

4 KIPPENPOTEN

4 SJALOTTEN, GROF GEHAKT

2 TENEN KNOFLOOK, FIJNGEHAKT

2 THEELEPELS TOMATENPUREE

2 GROTE VASTKOKENDE AARDAPPELEN

6 GROTE KASTANJE CHAMPIGNONS, IN GROVE STUKKEN GESNEDEN

150 GRAM WINTERWORTEL, IN GROVE STUKKEN GESNEDEN

200 GRAM KNOLSELDERIJ IN GROVE STUKKEN GESNEDEN

3 STELEN PETERSELIE (+ EVT. WAT GEHAKTE BLAADJES TER GARNERING)

2 TAKJES TIJM

2 LAURIERBLAADJES

1 FLESJE BIER (EEN QUADRUPEL, TRIPEL OF EEN ANDER BRUIN BIERTJE)

150 MILLILITER KIPPENBOUILLON

1 EETLEPEL RODEWIJN AZIJN

ZOUT EN PEPER

OLIJFOLIE

KLONTJE BOTER

OPTIONEEL: BROOD VOOR ERBIJ

Instructie

1Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur met een flinke scheut olijfolie en het klontje boter. Bak de kippenpoten op middelhoog vuur aan alle kanten bruin. Haal de kippenpoten dan uit de pan en leg apart.

2Doe de sjolotten in de pan en laat een minuut of vier goed zweten. Voeg de knoflook toe en schep om voordat je de tomatenpuree toevoegt. Schep de tomatenpuree goed door de sjalotten en knoflook en laat een minuut ontzuren. Voeg daarna de aardappel, champignons, wortel en knolselderij toe en sauteer vijf minuten totdat de groenten iets zachter zijn geworden.

3Leg de kippenpoten weer terug in de pan bij de groenten. Roer het bier, de rode wijnazijn en de kippenbouillon er doorheen. Voeg de peterseliestelen, laurierblaadjes en tijm, al dan niet bij elkaar gebonden toe, evenals een snuf zout.

4Draai het vuur laag en laat 30-45 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan totdat de kip gaar is en bijna van het bot valt. Haal de laatste tien minuten de deksel van de pan zodat de saus kan inkoken.

5Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Schep op een bord en bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie. Eet er brood bij om de saus mee van je bord te vegen!

Aanbevolen wijnen

00:00
Recent Posts