Wijn bij Oosterse gerechten

 In Wijnnieuws

Kun jij ook zo genieten van al die prachtige gerechten uit de Chinese, Indonesische, Thaise en Indiase keukens? Maar welke wijnen drink je daar nou bij. Van Brandwijk Wijnkopers zet de sleutel naar de juiste wijn op een rijtje.

Combinaties

Aziatische gerechten zijn qua wijn-spijs combinatie , op z’n zachts gezegd moeilijk verhaal. Ingredienten als soja, vis-saus, kurkuma, koriander, chili pasta, gember, citroengras en hoisin zijn altijd duidelijk aanwezig en bepalend voor de smaakbeleving. En dan worden die smaakmakers ook nog eens in combinatie gebruikt. De smaken die dan ontstaan zijn zo sterk dat menige wijn al ” zijn fruit verliest”  en saai, mager of bitter gaat smaken.

Vuistregels

Maar er  zijn toch wel wat mogelijkheden. Kijk maar eens naar de infographic hiernaast.

Daarnaast kunnen we wel wat vuistregels geven:

Vermijd Chardonnays uit de ” Nieuwe Wijnlanden”. Deze zijn vrijwel altijd in eikenhouten vaten gelagerd geweest. Dat gaat meestal niet goed samen met Oosterse smaken.

Vermijd rode wijnen met veel tanine zoals cabernet sauvignon of merlot. De combinatie met de sterke smaken uit de Oosterse keuken zal bitter worden.

Vaak is een frisse, droge wijn een veilige oplossing zijn. Denk hierbij aan een sauvignon blanc of een pinot gris. En droge bubbels zijn eigenlijk altijd goed.

Als het gerecht het toestaat kun je ook kiezen voor een aromatische, fruitige wijn zoals een Duitse of Franse riesling of een mooie torrontes. Maar nogmaals, het gerecht moet dat toestaan (zoet dus).

Voor een rode wijn kun je kiezen voor een wijn met weinig tanine zoals een gamay of een garnacha. Zonder de tanines blijft de wijn goed staan.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Neem contact op

Wij zijn nu even niet direct bereikbaar. Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

0