De Spaanse autoriteiten hebben besloten dat de fel blauwe wijn Gík geen wijn meer mag worden genoemd. Omdat de Europese wijnwetgeving geen categorie ‘blauw’ kent, moeten de makers iets anders verzinnen voor op het etiket. De Spaanse drank, gemaakt van rode en witte druiven met toevoeging van de natuurlijke kleurstof anthocyaan, zag na twee jaar experimenteren aan een Baskische universiteit het levenslicht.
Internationaal succes
Terrasbezoekers pikten de nieuwe trend op, ook in Nederland. Het hippe drankje werd naar meer dan 25 landen geëxporteerd. Britse media melden dat de makers nu echter te horen hebben gekregen dat Gík zich niet meer tot de categorie wijnen mag rekenen, maar hoort in het straatje ‘overige alcoholische dranken’. Daarmee is het doel van de makers – het ontketenen van een wijnrevolutie – eigenlijk van tafel. De producenten menen dat zij het slachtoffer zijn geworden van een sterke lobby van traditionele wijnbedrijven die niet blij waren met de spraakmakende nieuwkomer. Gík is een petitie gestart, maar dat loopt nog niet echt storm.