Champagneboeren vrezen het ergste.

Begin mei kwam de vorst, begin juni de hagel en nu langdurige hoosbuien. De wijngaarden in de Champagnestreek hebben al een aantal maanden flink te lijden onder het weer.

De schade is enorm; in Côtes des Bar is de oogst van tweehonderd wijnboeren voor het grootste deel verwoest. Zij moeten hun reserves aanspreken en de druiven van onbeschadigde stokken gebruiken om de verliezen enigszins te compenseren. Wijnproducenten in het Noord-Franse departement Marne moesten lijdzaam toezien hoe flinke hagelstenen begin juni gaten sloegen in de bladeren.

Na het opmeten van de schade dienen zich hier nieuwe problemen aan, want de eerste meeldauw is gesignaleerd. Dit komt vooral door hevige regenval. In mei viel net zoveel regen als normaal gesproken in twee tot drie maanden. Voortdurende hoosbuien belemmeren de boeren om de meeldauw aan te pakken. Juist in de periode rond 21 juni, de zonnewende, zijn wijnstokken extra gevoelig voor deze schimmel. Op dit moment zijn alleen bladeren aangetast, maar als het natte weer voortzet, kunnen ook de druiven besmet raken. Zonneschijn is op dit moment het beste medicijn. Mocht het weer niet verbeteren, dan zou 2016 wel eens hetzelfde kunnen uitpakken als in 1997, toen champagneboeren 40% van hun oogst verloren zagen gaan.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll naar boven