Nieuwe studie klimaatverandering wijst op heftige gevolgen voor wijnbouw
AMERIKA – Als de gemiddelde temperatuur op aarde met 2 graden Celcius stijgt, dan zou iets meer dan de helft van alle wijnregio’s niet meer geschikt zijn voor wijnbouw. Stijgt de temperatuur met 4 graden, dan verschuift dat percentage naar 85%.
Dit is de uitkomst van een nieuwe studie naar de gevolgen van de klimaatverandering voor de wijnbouw. Universiteiten in onder meer Amerika, Canada en Spanje presenteerden deze week de resultaten. Zij keken naar elf druivenvariëteiten zoals cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, riesling en sauvignon blanc, en diens mogelijkheden om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Bij een temperatuurstijging van 2 graden zou 56% van de huidige wijnbouwgebieden -zonder aanpassingen- niet meer geschikt zijn om wijndruiven te verbouwen.
Er is enige hoop: als de wijnboeren kiezen voor andere rassen, dan is een deel van die wijngaarden nog te redden en zou 24% van de huidige regio’s als verloren moeten worden beschouwd. Als voorbeeld noemen de onderzoekers de variëteit mourvedre, die zowel in de Bourgogne als in de Bordeaux de traditionele rassen zou kunnen vervangen. Die druiven kunnen op hun beurt verkassen naar koelere regio’s die nu ongeschikt of minder geschikt zijn voor wijnbouw.
Klimaatmodellen laten zien dat de gemiddelde temperatuur op aarde ongeveer met 0,2 graden per decennium stijgt. Vijf jaar geleden sloten alle leden van de Verenigde Naties een akkoord in Parijs om onder de 2 graden te blijven (bron: Slijtersvakblad)