Na whiskylagering in port-pipes en sherryvaten en het rijpen van bier in bourbon- en whiskycasks, is het nu de beurt aan wijn. Steeds vaker zullen ook grote wijnhuizen kiezen voor dit bijzondere en complexe rijpingsproces, voorspelt de Duitse uitgever van wijnvakbladen Meininger. Onder invloed van inspirerende demonstraties op de laatste editie van ProWein, zullen zij in de voetsporen treden van Concha Y Toro. Dit Chileense wijnhuis, dat bekend staat om zijn innovatieve werkwijze, verraste de wijnwereld met een zinfandel gelagerd op bourboncasks. Na een eerste rijping op Franse en Amerikaanse wijnvaten, werd de wijn in nieuwe bourbonvaten te ruste gelegd. Daarna volgde een finishing op single-used 13 jaar oude barrels van gerenommeerde distilleerderijen als Four Roses. Dit proces leverde de zinfandel niet alleen een rijk smaakprofiel (vanille, gedroogde kruiden en karamel) op, maar ook een flink alcoholpercentage: 15,7%, vergelijkbaar met een versterkte wijn dus. Voor de Europese markt werd een lichtere versie (14,8%) ontwikkeld. Export van de 1000 Stories Zinfandel heeft het bedrijf in 2016 geen windeieren gelegd. De uitwisseling van vaten tussen wijnproducenten en distilleerderijen is overigens niet nieuw. Enkele jaren geleden liet het Australische wijnhuis Jacob’s Creek zijn cabernet sauvignon kort rijpen op oude whiskeyvaten.