De wijnbouw in Chili is gestart door Spaanse kolonisten. Toch ziet men een Franse invloed. De wijn wordt vooral van typische Franse druivenrassen gemaakt. De druivenstokken zijn hier nog authentiek en staan niet, zoals in bijna alle andere wijngebieden, op Amerikaanse onderstammen.
De regio’s
De meeste Chileense wijngaarden lopen als een slinger door het midden van een land. Ze liggen tussen de Andes en de kustgebergten. Het klimaat is er koeler en meer vruchtbaar dan in Argentinië. De Humboldtstroom vanuit de Stille Oceaan heeft een verkoelend effect.
De belangrijkste wijnbouw gebieden in Chili zijn (van noord naar zuid) Aconcaguavallei, Casablanca, Maipo Valley, Rapel Valley, Curico, Maule, Itata en Bío-Bío. Een belangrijk gebied is de Colchagua vallei (Libertador O’Higgins). De belangrijkste druivenrassen, samen meer dan zestig procent van de oogst, zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sémillon en Sauvignon Blanc. Daarnaast heeft Chili ook een eigen specialiteit: de Carménère, vergelijkbaar met een stevige Merlot.
Castillo de Molina
De broers Bonifacio en José Gregorio Correa Albana richtten in 1865 het wijnhuis Viña San Pedro op. Zij maken de eerste wijn van lokale druiven die groeien op een stuk land wat al 5 generaties in familie bezit is. In 1980 wordt de serie Castillo de Molina-wijnen met succes geïntroduceerd. In eerste instantie komen de druiven van de eigen wijngaarden rond hun kelder in Molina. Inmiddels zijn deze wijngaarden niet meer toereikend om aan de enorme vraag naar druiven voor Castillo de Molina-wijnen te kunnen voldoen. Men heeft hiervoor een oplossing gevonden door ook druiven van eigen wijngaarden uit andere gebieden te gebruiken, mits zij voldoen aan de hoge kwaliteitseisen voor Castillo de Molina-wijnen.
De meeste Chileense wijnen hebben een laag zuurgehalte, waardoor ze vrij snel op dronk zijn. Ze zijn fruitig en bevatten geen harde tannines. Ze zijn vol en krachtig van smaak met veel concentraat en een hoog alcoholpercentage. Chileense wijnen worden verder gekenmerkt door een volle en sappige smaak.