Altano is de lokale naam voor de warme zomerwind die heerst in de wijngaarden van Vale da Vilarica. Deze vallei ligt in het Dourogebied op zo’n 200 meter boven de zeespiegel en is beroemd om zijn Port. De streek heeft een uitgesproken continentaal klimaat dat zich vertaalt in zeer koude, droge winters en hete droge zomers. De lage vochtigheid voorkomt op natuurlijke manier ziekten in de wijngaard en maakt het zo mogelijk om op biologische wijze, die het gebruik van pesticiden en herbiociden verbiedt, wijn te verbouwen.
De terroir bestaat uit schist (een bladerig gesteente) en wat klei dat water vasthoudt – een belangrijke factor in dit hete en droge gebied. Het familiewijngoed Quinta do Ataíde is het eigendom van de beroemde familie Symington; 14 generaties die 130 jaar ervaring delen in wijnbouw. De druiven op deze quinta worden uitsluitend biologisch geteeld en er wordt veel aan ontwikkeling gedaan in nauwe samenwerking met universiteiten en research instituten. De druivenstokken zijn 25 tot 30 jaar oud.
Na de oogst en voorafgaand aan de alcoholische gisting vindt een langzame maceratie plaats voor een optimale onttrekking van kleur en tannine aan de druivenschillen. Voor de botteling rijpt de jonge wijn 10 maanden op vaten van Frans eiken. De recensies zijn uitstekend, o.a. in Robert Parker’s Wine Advocate en Wine Spectator.
Onze proefnotities vermelden: robijnrood, bouquet geeft impressies van rijp rood fruit, bloemen en kruiden. De stevige maar niet te zware smaak is fraai in balans, fris en met een mooie lengte.