Beschrijving
De geschiedenis van Châteauneuf-du-Pape is verweven met religie en gedrenkt in wijn. Het gelijknamige dorp ligt tegen een heuvel, met daarop de resten van een enorm 14e eeuws kasteel. Dit kasteel werd dat gebouwd als pauselijke residentie.
De meest karakteristieke grondsoort is rossige aarde bedekt met klei en een dikke laag grote, ronde keien. Overdag absorberen de keien de zonnewarmte die ’s nachts weer wordt afgegeven om behulpzaam te zijn bij het rijpingsproces van de druiven.
De zorgvuldig geselecteerde druiven worden op traditionele wijze geverifieerd. De gisting duurt drie weken. Een hoge temperatuur geeft een optimale extractie van kleur en tannine.. Na een rijping van 12 tot 15 maanden vindt de botteling plaats.
Proefnotities: Intens karmozijnrood, de neus is zowel complex als subtiel; zwarte bessen en pruimen gevolgd door gebrande koffie en kaneel, kersen en morellen. In de mond worden deze impressies nog eens bevestigd en ondersteund door een fraaie kruidigheid (zoethout) en rijpe tannines.