M. Chapoutier – Côte-Rôtie ” Les Bécasses” 2017

 66,50

Artikelnummer: 45209 Categorie: Tags: , , Wijnhuis:
Brands

Bouquet geeft impressies van frambozen, viooltjes, kruiden, een vleugje zwarte olijven en rozemarijn. De volle smaak sluit hier op aan met tonen van hout en vanille.

Beschrijving

In het uiterste noorden van de Rhônevallei, bij het plaatsje Ampuis, ligt het Côte Rôtie district. De wijnranken staan hier op kleine terrassen geplant die alleen handmatig kunnen worden bewerkt omdat de hoek van de hellingen soms wel 65 graden is. Wie bereid is dit voor lief te nemen, wordt rijk beloond: Côte Rôtie is één van Frankrijk’s formidabelste rode wijnen.

Michel Chapoutier is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw en één van Frankrijk’s meest gerespecteerde wijnmakers. Hij bracht de reputatie van het familiebedrijf naar de top van de Rhône. In de vakpers wordt hij wel een levende legende genoemd. Wijngoeroe Robert Parker waardeerde in de afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten! Bijzonder zijn ook de etiketten die voorzien zijn van braillepuntjes voor visueel gehandicapten.

De druiven komen van de beroemdste hellingen van Côte Rôtie; de Côte Brune, die meer ijzer bevat, en de Côte Blonde die meer kalk in zijn terroir heeft. Met de hand geplukt, aansluitend ontsteeelt en met de voeten getreden voor een optimale extractie. De gisting duurt 3 tot 4 weken, afhankelijk van het oogstjaar, gevolgd door rijping op eiken fusten die voor een deel nieuw zijn.

Proefnotities: Diep paarsachtig rood. In de neus een waaier van impressies; frambozen, viooltjes, kruiden, een vleugje zwarte olijven tapenade en rozemarijn. De brede en volle smaak sluit hier prachtig op aan met tonen van vanille en hout.

Extra informatie

Wijnhuis

M.Chapoutier

Land

Frankrijk

Regio

Rhône

Gebied

Côte Rôtie

Ligging wijngaard

Hellingen Côte Brune en Côte Blonde

Druivensoort

Syrah

Jaartal

2017

Alcohol perc.

13.5%

Bodemtype

ijzerhoudende grond, kalk

Bewaarmogelijkheid

15 jaar

aantal per doos

6, per fles leverbaar

Fles afsluiting

Kurk

inhoud fles

0.75