Fascina: De Mouton Rothschild 2016, samengesteld uit 83% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 1% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot, heeft een ondoorzichtige granaatpaarse kleur. WOW – de neus explodeert uit het glas met krachtige tonen van zwarte bessenlikeur, zwarte frambozen, bosbessentaart en gesmolten chocolade, plus suggesties van anijs, kamfer, verheven kirsch en een vleugje subtiel bloemig parfum op de achtergrond. Vol, geconcentreerd, krachtig en uiterst verleidelijk in de mond, met zeer fijnkorrelige, zilte tannines, boordevol strak gewikkelde fruitlagen, en eindigend in een prachtige reeks minerale vonken. Magisch.” – Robert Parker’s Wine Advocate
“Dit is een fenomenale, krachtige rode wijn met ongelooflijke kracht en diepte. Vol en met een grote concentratie tannines, maar toch soepel en gepolijst. De vorm is verbluffend. Wat een precisie en helderheid.” De nieuwe 1986, maar dan beter.” – James Suckling
“Smaakte blind. Rijk, rond en sappig. Zeer transparant, soepel en mooi. Precies wat ik zocht. Geweldige balans. Glorieus.” – Jancis Robinson
“De Mouton Rothschild 2016 overdonderde me toen ik hem van het vat proefde. Philippe Dhalluin vergelijkt hem met de 1986 qua fruitintensiteit, hoewel er meer rijpheid en verfijning in de tannines zit, passend bij de 2016. Gebotteld in juli 2018, heeft deze een intens bouquet met gepixeld zwart fruit, gemalen steen, hints van blauw fruit en een vleugje Oost-Indische inkt. Maar het zijn de afbakening en de focus die je de adem benemen. De smaak is medium-bodied met zeer soepele tannines die de pure zwarte bes en cassis omlijsten. De zuurgraad is perfect en er is een zachte maar aanhoudende grip op de buitengewoon lange afdronk. Ik breek me het hoofd over een andere Mouton Rothschild die ik de afgelopen 20 jaar heb geproefd en die net zo goed was als deze, maar ik kan er gewoon geen bedenken.” – Vinous
“Een royale, pure en weelderige bol Cabernet, met golf na golf van pure cassis en bramenpuree die erdoorheen rolt. Met tonen van geroosterd appelhout en zoete tabak, gecompenseerd door een lange zweem van zoete aarde, maar dat is allemaal achtergrondmuziek bij de indrukwekkende fruitkern, die voortstoomt als een cruiseschip met genoeg reserves om twee keer de wereld rond te varen zonder te stoppen. Op zijn best van 2025 tot 2045.” – Wine Spectator
“Het rijke fruit in deze wijn omhult de tannines bijna volledig. Smaken van zwarte pruimen, bramen en bosbessen vermengen zich met intense zuren om de kracht en concentratie van de gepolijste tannines te maskeren. Met deze structuur zal hij nog vele, vele jaren rijpen. Niet drinken vóór 2026.” – Vinous.
Enthousiaste aroma’s van bramen en zwarte bessen met wat ondertonen van gedroogde kruiden. Medium tot vol van body, met een stevige fruitkern en een lange, smaakvolle afdronk. Geconcentreerd en tanninerijk met een mooie integratie en intensiteit. Een blend van 68% cabernet sauvignon, 22% merlot, 7% cabernet franc en 3% petit verdot. Geef deze wijn drie tot vier jaar de tijd om te rijpen, maar ik ben nu al onder de indruk van de energie. Probeer hem na 2028.” – James Suckling
Beoordelingen: Robert Parker 100, Wine Spectator 98, James Suckling 100, Jancis Robinson 19/20, Wine Enthusiast 98, Vinous 100.





