Château Cos d’Estournel is een 2e Grand Cru Classé, gevestigd in Saint-Estèphe en behoort bij de top van Bordeaux. Cos d’Estournel springt er uit – in meerdere opzichten. Niet alleen worden de wijnen steevast geprezen in de pers, ook het landgoed is er één die je niet snel vergeet. Het bijzondere bouwwerk doet meer denken aan een Oosterse tempel dan aan een Middeleeuws, Frans wijnkasteel.
De Les Pagodes de Cos 2021 is een sterke prestatie met aroma’s van cassis, houtskool, donkere bessen en sigarendeklaag, gevolgd door een medium tot volle, zoete en vlezige smaak die vrij rijk en geëxtraheerd is, en eindigt met een zilte afdronk. Het is een blend van 60% Merlot, 36% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot.” – Robert Parker’s Wine Advocate
“Ik hou van de aroma’s van bessen, kruiden, witte peper en ceder, die overgaan in een medium body en een mooie fruitkern met bessen, tabak, chocolade en ceder. 60% merlot, 36% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot. Heeft twee of drie jaar nodig om te rijpen.” – James Suckling
“Blinde smaak. Veel mineralen en cassis in de neus. Mondvullend fruit, maar een tikkeltje streng. Veel tannine. Zeer jeugdig, maar – net – niet te streng. (JR)’ – Jancis Robinson
“De 2021 Les Pagodes de Cos, goed voor ongeveer de helft van de productie van het chateau, is in de neus verbeterd sinds ik hem van het vat proefde en heeft iets meer charme en zwier ontwikkeld in de mix van zwart en rood fruit, grafiet en mokka. De smaak is medium-bodied met stevige tannines, vrij streng en lineair, maar er is tenminste voldoende frisheid. Ziltig in de afdronk en klassiek van stijl, mist de 2021 net wat lengte. Prima.” – Vinous
“Slank en fris, met een kern van pruimen en rode kersentonen die de strenge rand van de jaargang gemakkelijk absorberen, waardoor hartige en irisaccenten mooi doorschieten in de afdronk. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Drink nu tot 2030.” – Wine Spectator
“Aromatische bramen gaan samen met zwarte kruidengeuren. De rijkdom van de wijn wordt versterkt door een geweldige zuurgraad die de bramensmaken complementeert. Drink deze gestructureerde tweede label wijn vanaf 2026.” – Wine Enthusiast
“Geurig met zachte kruiden, vanille, ceder, kaneel, pure chocolade met braamnoten en zwartebessenblad. Het fruit voelt goed uitgewerkt aan, ik ben dol op de textuur hier – nog steeds vrij recht en lineair, alles in één lijn, maar met koele fruitnuances, slanke en soepele tannines en een heerlijke frisheid. Ook deze kruidige Cabernet markers zijn zo aantrekkelijk. Direct met krijtachtige elementen die worden versterkt door de aanwezige zuurgraad, wat de algehele smaak levendiger maakt. Goede complexiteit en brede structuur. 1% Petit Verdot maakt de blend compleet.” – Decanter
Waarderingen: Wine Spectator 90, James Suckling 93, Jancis Robertson 16/20, Vinous 90, Decanter 90, Wine Enthousiast 93, Robert Parker 91.