Château Cos d’Estournel is een 2e Grand Cru Classé, gevestigd in Saint-Estèphe en behoort bij de top van Bordeaux. Cos d’Estournel springt er uit – in meerdere opzichten. Niet alleen worden de wijnen steevast geprezen in de pers, ook het landgoed is er één die je niet snel vergeet. Het bijzondere bouwwerk doet meer denken aan een Oosterse tempel dan aan een Middeleeuws, Frans wijnkasteel.
“Kruidige rode bessen met pure chocolade, evenals schors en zwarte thee in de neus. Volle body met stevige en fijne tannines die een mooie fluweelzachte textuur hebben. Heerlijke en hartige afdronk. Heeft vier of vijf jaar nodig om samen te komen. Probeer na 2026.”
James Suckling
“58% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 4% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot. Vatmonster. Gestructureerd en fris met aanwezige maar niet agressieve tannines. Fruit helder en vol. Rechtop en klassiek in zijn karakter en duidelijk met rijpingspotentieel.”
Jancis Robinson
“De Les Pagodes de Cos 2020 is donker, weelderig en superexpressief. Er zit een element van mysterie in de 2020, het is een wijn die nog niet klaar is om al zijn charmes te tonen. Rijpe donkere kers, pruim, nieuw leer, zoethout, tabak, wierook en gedroogde kruiden komen allemaal mooi samen in een Pagodes die fruitrijkdom en energie in balans brengt.”
Vinous
“Een verleidelijke stijl, met sprankelingen van anijs en zwarte thee die nuance toevoegen aan een kern van weelderig gestructureerde loganbes en moerbei. Onthult een lichte wierooktoets in de open afdronk. Een publiekslieveling voor de middellange termijn. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Nu te drinken tot 2034.”
Wine Spectator
“Deze tweede wijn is complex en gestructureerd. Tegelijkertijd heeft hij de juiste openheid en snelheid van een tweede wijn. Hij rijpt waarschijnlijk soepel en is vanaf 2026 klaar.”
Wine Enthusiast
“Behoudt zowel een kruidige kick als een romige textuur in de mond, wat vorm en karakter geeft. Zijdezachte textuur, met kaneel en saffraanrijke bramen. Deze wijn is precies en zelfverzekerd met zoete en zachte tannines. De kracht is op dit punt bijna verborgen, maar hij is er wel. 38% van de totale productie. 4% Petit Verdot maakt de blend compleet.”
Decanter
Waarderingen: Wine Spectator 92, James Suckling 93, Jancis Robertson 17/20, Vinous 93, Decanter 92, Wine Enthousiast 92.